Glutensizdir. Tərkibində maqnezium, fosfor və mis çoxdur, bu da ürək-damar və sümük sistemlərinin sağlamlığını qorumağa kömək edir. Karabuğday unu flavonoidlərlə olduqca zəngindir. Flavonoidlər güclü antioksidan və antiinflamatuar xüsusiyyətlərə malikdir və kapilyarların və damar divarlarının sağlamlığını qoruyur. Asanlıqla həzm olunan bitki zülalının əla mənbəyidir. Yüksək lif tərkibi, demək olar ki, bütün B vitaminlərinin olması, toksinlərin xaric edilməsi, qan şəkəri və xolesterol səviyyəsinə nəzarət - bunlar hamısı yaşıl qarabaşaq ununun faydalı xüsusiyyətləri deyil
Orqanizmin fiziki gücünü və dözümlülüyünü artırır, Omeqa-3 mənbəyi olduğundan zehni qabiliyyəti və yaddaşı möhkəmləndirir, P və Zn sayəsində immun sistemi gücləndirir. Tərkibində olan kalsium sümük toxumasını möhkəmləndirir.
Yerfındığı əzməsində A, B1, B2, C və E vitaminləri, həmçinin kalsium, dəmir, mis, maqnezium və kalium var. Bu səbəbdən çox güclü antioksidantdır. Bədəni xəstəliklərdən qoruduğu kimi, daxili orqanları da qoruyur.
Tərkibindəki lütein və zeaksantin va A vitamini sayəsində görmə üçün çox faydalıdır. *B7 vitamini ( Biotin) ila çox zangindir. Biotin çatışmadıqda isə saç va dəri sağlamlığı pozulur. * Selenlə çox zəngindir. Selen immuniteti stimulə edir. Antioksidantlarla zəngindir, qocalğın profillaktikası üçün e x Tərkibindəki kalium və maqnezium sayəsində ürək-damar sisteminin fəaliyyətini yaxşılaşdırır, damar divarını bərkidir. x Tərkibindəki polifenollar həm iltihabəleyhinə, həm də virusəleyhinə effektə malikdir.
Küncüt qanda "pis" xolesterolun və şəkərin səviyyəsini aşağı salmaq xüsusiyyətinə malikdir. Küncütün tərkibində güclü antioksidant "sezamin" var. Bu maddə xərçəngin profilaktikasında effektlidir. Toxumların tərkibində olan yağlı turşular ürək-damar sisteminin sağlamlığı üçün çox faydalıdır, insult və infarktın riskini azaldır.